Αναστασία Καρούμπα

Δύο λόγια για μένα…

Αγαπώ τη ζωή, τη φύση, τη μουσική, το χορό…

Εξερευνητική διάθεση σε ότι με περιβάλει…

Ανήσυχο πνεύμα…

Μοιράζομαι…

Μαμά μιας κόρης …

Aναστασία Καρούμπα DHE, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Συστημική ψυχοθεραπεύτρια, Οικογενειακή Θεραπεύτρια

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Eργάστηκε για 20 χρόνια, (1991-2011) στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ),αρχικά με ενήλικες χρήστες ναρκωτικών ουσιών στο ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, όπου και δημιούργησε με μια ομάδα χρηστών το 1995, ένα καινοτόμο πρόγραμμα για εργαζόμενους χρήστες, που στόχευε  στην ανάδειξη της λειτουργικότητας των ατόμων. Ανάπτυξε μια νέα συνθετική παρέμβαση στους εξής άξονες θεραπείας : Εαυτός, Ομάδα, Εργασία, Οικογένεια και  Κοινωνικό περιβάλλον.

Το διάστημα 2008-2011 εργάστηκε ως Υπεύθυνη Μονάδας Εφήβων και Οικογενειών στο ΚΕΘΕΑ ΠΛΕΥΣΗ με έφηβους περιστασιακούς χρήστες και τις οικογένειές τους, τόσο σε επίπεδο πρόληψης αλλά και έγκαιρης παρέμβασης. Παράλληλα ανέπτυξε δράσεις  βραχύχρονης οικογενειακής  θεραπείας.

Μέσα στο εύρος των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων της (από το 1994) που εργάστηκε ως Υπεύθυνη Μονάδων στο ΚΕΘΕΑ, ήταν η διοίκηση, η εποπτεία και η εκπαίδευση προσωπικού.

Παράλληλα παρείχε υπηρεσίες εκπαίδευσης ενηλίκων, δίδαξε σε εκπαιδευτικά προγράμματα στελεχών σε Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας στην Ελλάδα και την Κύπρο, με κύριο θέμα, Τεχνικές Ανάπτυξης Κινήτρων σε βραχύχρονες θεραπείες .

Ενώ παρείχε σεμινάρια Ψυχοκοινωνικής Εκπαίδευσης σε ενήλικες και γονείς (ανάπτυξης γονεϊκών δεξιότητων, αυτογνωσίας, προσωπικής ανάπτυξης, επίλυσης συγκρούσεων, πρόληψης της χρήσης ουσιών κ.α.)

Το διάστημα 1996 – 2005 παρακολούθησε και ολοκλήρωσε με επιτυχία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Συστημική Ψυχοθεραπεία ομάδας, στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου.

Το 1998-1999 ολοκλήρωσε με επιτυχία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδίκευσης Ικανότητες Σύμβουλου Τοξικοεξάρτησης Level I, ΚΕΘΕΑ- UC San Diego Department of Psychiatry, Αθήνα.

Από το 2000 – 2002 πήρε υποτροφία από το ίδρυμα Ωνάση και ολοκλήρωσε με επιτυχία το Diploma of Higher Education in  Addiction Studies Level II, University of Leeds, Ηνωμένο Βασίλειο. Στο διάστημα αυτό έκανε 6μηνη Πρακτική εφαρμογή σε σύντομες - βραχύχρονες θεραπείες, Motivational Enhancement Therapy στο Leeds Addiction Unit, Ηνωμένο Βασίλειο με κύριες αρμοδιότητες Ατομική συμβουλευτική - Συμβουλευτική στο σπίτι - Κλινική αξιολόγηση και Πρόληψη υποτροπής

Το 2003 ολοκλήρωσε με επιτυχία Πρόγραμμα ειδικής μεταπτυχιακής εκπαίδευσης (2002-2003) στη «Διοίκηση και Κοινωνικό Σχεδιασμό στην αντιμετώπιση της Τοξικοεξάρτησης» που διοργάνωσε το Εκπαιδευτικό Ινστιτούτου του ΚΕΘΕΑ σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Σαν Ντιέγκο, τμήμα Ψυχιατρικής και το Boston College, τομέας Κοινωνικής Εργασίας

Το 2003  ολοκλήρωσε με επιτυχία εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τον τίτλο “Healthcare Applications of Motivational Interviewing” Διεθνή εργαστήρια,  Εκπαίδευση εκπαιδευτών στην Συμβουλευτική Κινητοποίησης   S.Rollinck , W.Miller,T.Moyers,  Ηράκλειο, Κρήτης.

Από το 2000  είναι Πιστοποιημένη Σύμβουλος σε θέματα εξαρτήσεων από την Επιτροπή για Συμβούλους Τοξικοεξάρτησης Παγκοσμίως, μέλος του IC&RC.

Από το 2011  διατηρεί και ειναι επιστημονική Υπεύθυνη στον Εναλλακτικό Χώρο Συμβουλευτικής "Ροή", ως σύμβουλος και συστημική ψυχοθεραπεύτρια ομάδας, οικογένειας, ζεύγους, στην Αργυρούπολη.

Το 2013- 2014 ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Συγκινησιακά Εστιασμένη Θεραπεία ζεύγους, Emotionally Focused Therapy- EFT. Βρίσκεται στη διαδιακασία πιστοποιήσης.

Το EFT Greece, σε στενή συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Ποιότητας για την Συγκινησιακά Εστιασμένη Θεραπεία (ICEEFT), προσφέρει μια σειρά δυνατοτήτων εκπαίδευσης για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας  που ενδιαφέρονται είτε να μάθουν και να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους, είτε να ειδικευτούν ώστε να γίνουν πιστοποιημένοι EFT θεραπευτές.

Έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στην ενδυνάμωση των σχέσεων που αναπτύσσονται μέσα από την υιοθεσία.

Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα  όπως και οι δημοσιεύσεις της αφορούν στην συμβουλευτική και τις τεχνικές εμψύχωσης των ατόμων - των ομάδων ώστε να αποτρέπεται η χρήση ουσιών. Επίσης στη ανάπτυξη- ενδυνάμωση των γονεϊκών σχέσεων και στη ψυχοπαθολογία της εφηβείας.

Η συνεχής της κατάρτιση αφορά στην παρακολούθηση εκπαιδευτικών για την Διεργασία ομάδας Process Work, την Ψυχοδυναμική της Εφηβείας  ΕΨΥΠΕ, την Υιοθεσία «Υιοθεσία: Προκλήσεις και Θεραπευτικές  Προσεγγίσεις» Ελληνική Εταιρεία Συστημικής Σκέψης  & Ψυχοθεραπείας Οικογένειας ΕΕΣΣΚΕΨΟ κ.α.

 

  • Είναι μέλος εκπαιδευτών στο ΜΙΝΤ (Motivational Interviewing Network Trainer)
  • Είναι μέλος στο IC&RC (International Certification & Reciprocity Consortium)
  • Είναι μέλος στην Ελληνική Εταιρεία Συστημικής Θεραπείας (ΕΛ.Ε.ΣΥ.Θ)
  • Είναι μέλος στην Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής
  • Είναι μέλος στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Συμβουλευτικής
  • Είναι μέλοs της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας (European Family Therapy Association-EFTA)