Ο Εναλλακτικός Χώρος Συμβουλευτικής “Ροή”, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων του 1ο Γυμνασίου Γλυφάδας, πραγματοποίησε στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης  γονέων, για το νόημα του επαγγελματικού προσανατολισμού, σεμινάριο με τίτλο «Επιλογή Επαγγέλματος: Επιλογή παιδιού ή επιλογή γονιού;»

Το σεμινάριο είχε βιωματικό χαρακτήρα, δίνοντας έτσι στους συμμετέχοντες την δυνατότητα να «μπουν στα παπούτσια» των παιδιών τους, άλλα και να θυμηθούν τους εαυτούς τους παιδιά.

Οι στόχοι του σεμιναρίου ήταν:

1οςνα βοηθήσει τον γονιό, να κατανοήσει τις επιρροές που κρύβονται πίσω από την επιλογή του επαγγέλματος μας

2οςνα ανακαλύψει τρόπους, ώστε να ενισχύσει το παιδί του, σε επιλογές πιο κοντινές στην προσωπικότητα και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

 Εστιάσαμε στην αξία του  Επαγγελματικού Προσανατολισμού, που απασχολεί το σύνολο σχεδόν των μαθητών που επιθυμούν να επιλέξουν  συγκεκριμένο τομέα στον οποίο θα δραστηριοποιηθούν.

Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός, δεν είναι μια τεχνική διαδικασία, αλλά μια υποστηρικτική συμβουλευτική διαδικασία, η οποία βοηθάει το νεαρό άτομο α)να συνειδητοποιήσει τον εαυτό του και β) να αποκτήσει γνώση των απαιτήσεων και των προοπτικών σε διάφορα είδη εργασίας.

Επίσης χρονικά  η περίοδος  αυτής της επιλογής, συμπίπτει με την μετάβαση του εφήβου από τηνΠρώιμη εφηβεία (10-13 έτη)στην Μέση εφηβεία (14-17 έτη), γεγονός που δημιουργεί μια ήδη αρκετά στρεσογόνα ατμόσφαιρα στο παιδί, αλλά κυρίως στον γονιό.

Άλλο ένα σημείο του σεμιναρίου ήταν το πνεύμα εποχής. Το ρόλο που παίζει στην επιλογή της κατεύθυνσης για την ζωή των παιδιών και το  πόσο επηρεάζει τις επιλογές των γονιών και των παιδιών.

Για μια ακόμα φορά φάνηκε πόσο δύσκολος είναι ο ρόλος του γονιού σήμερα, επίσης πόσο καθοριστικός είναι, στο πως και μέχρι που, μπορεί να επηρεάσει τις επιλογές του παιδιού του.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν γονείς του Συλλόγου Γονέων,  η Διευθύντρια και καθηγητές του 1ου Γυμνασίου Γλυφάδας. Ήταν μια ευχάριστη και αισιόδοξη έκπληξη για μας, να βρεθούμε ξανά στα θρανία και στις σχολικές αίθουσες, με ευαισθητοποιημένους ανθρώπους που νοιάζονται για τα παιδιά και το μέλλον τους.  Σας ευχαριστούμε για την ουσιαστική συμμετοχή που είχατε στη διάρκεια του σεμιναρίου.